Nya dreads?

Vad kul att du har eller skall skaffa dreads, gjorda av mig! Här kommer du hitta alla mina tips och tricks för att få dina dreadlocks att må bra!

Välkommen till en helt ny värld av dreadlocks!

När du har skaffat dreadlocks är det inte konstigt om du kommer känna dig öm och att det stramar en del i hårbotten. Oroa dig inte, det kommer gå över om några dagar, när håret hunnit växa ut lite.

Med extensions är det en speciell känsla att bära upp så mycket mer hår till en början och allt känns väldigt nytt, ta det hela som en utmaning till att försöka hitta nya frisyrer och sätta att använda dina dreads på. Var inte rädd för att börja experimentera och leka med dreadsen för att hitta något som känns bra för dig.

Du kommer också märka att det är lite svårt att sova på dreadsen första nätterna, det kan klia, spänna och vara lite knöligt. En nackkudde som annars används vid resor kan vara skönt första natten efter att du fått dreads, och även efter underhåll.

Under den första månaden så är det bra att rulla dreadsen mellan handflatorna, lättast är om du börjar vid roten av dreaden och rullar utåt. Spraya lite med tighteningspray för att få en bra effekt. Efter en månaden är det bra om du rullar dina dreads när du tvättat håret och håret är blött, dels för att de torkar snabbare och dels för att behålla dem runda och fina. Detta gör att dreadsen tvingas till att behållas runda och även att du förebygger uppkomsten av bubblor, ojämnheter och även riskerna för att dom blir platta är inte lika stor, dreadsen som du har i nacken har större chans att bli platta där p.g.a. att man ligger och lutar sig mot dom när man sover.

Du har fått små trådar vid din hårbotten för att det inte ska göra lika ont när man gör dreadsen och för att man får en bra jämn sektionering som håller sig på plats första tiden så att man motverkar att dreadsen växer ihop.

Trådarna hjälper även till att få håret att tova sig snabbare när det växer ut. Jag rekommenderar att du låter trådarna sitta kvar på dreadsen mellan 4-6 månader för att dom ska fylla sitt syfte. Sedan kan du be någon sprätta bort dom eller så gör jag det vid nästa maintenance.

Om dina dreads är nya så är det helt normalt att det blir en del löst hår innan de har mognat. Detta är ingenting att oroa sig över utan det är en del av resan.

Hårtvättstips

När det har gått ca en månad så är det dags att tvätta dina dreads för första gången. Jag brukar rekommendera att använda en dreadlocks schampotvål från Dollylocks (finns att köpa i salongen). Varför jag säger just Dollylocks är för att deras tvålar är för nya dreads och innehåller ingredienser som hjälper håret att tova sig.

Hur gör man när man tvättar sina dreads?

Blöt ner dina dreadlocks tills att dom är helt genomblöta, ta tvålen och gnuggar direkt ner i hårbotten och se till att du får schampo i allt från hårbotten ner till topparna på dreadsen. Det är inte så stor skillnad från att tvätta sitt vanliga hår.

När du är klar med schamponeringen så kan du skölja håret tills det att dom är ordentligt ursköljda. Vrida ur allt vatten ur dreadsen när du är kvar i duschen och sedan sätt upp det med en handduk som i en turban. Efter en stund är det dags att släppa ut dreadsen och låta de självtorka. Glöm inte att rulla! Du kommer själv hitta en rutin i vad som funkar för dig och vad du känner är ok.

Jag rekommenderar att du tar för vana att tvätta dina dreads en gång i veckan och ha det till en rutin för då kommer du ha en frisk hårbotten.

I samband med tvättning så är det bra om du tar och drar fingrarna igenom hårbotten för att kolla om det är några små hår som har fastnat i dreaden bredvid, om det har det så kan du bara sära på dreadsen för att se att dom inte växer ihop. Gör du det efter varje tvätt så riskerar du inte att dreadsen växer ihop.

Dreadsmycken

Det funkar galant att sätta i pärlor i dreadsen direkt utan problem. Dock håll koll på dina dreadlockspärlor när du ska tvätta dreadsen för dreadsen har en tendens att krympa när du tvättar håret och då kan pärlorna lätt glida av. Smycken kan också tappa sin färg om du har dom på vid dusch.

Dreadfix

Ett Dreadheads bästa vän är en virknål, med hjälp av en virknål så kan man få bukt på dom flesta problemen som man kan få när det kommer till dreads. Om det t.ex. sticker ut hår ifrån dom, om du har nytt hår som växer ut, bubblor m.m. Lär du dig att använda en virknål så kan du ta och underhålla dina dreadlocks helt själv.

Det gäller att ha en bra virknål, 1.0-0.5 mm. Tänk på att köp en med ergonomiskt handtag om du tänker fixa dina dreads själv.

Ta ett grepp kring dreaden som du vill fixa till, har den t.ex. löst hår vid sidan om dreaden så för du in virknålen från motsatt sida och drar igenom håret till andra sidan, du vänder på dreaden och upprepar att föra in virknålen på motsatt sida och drar det lösa håret igenom dreaden. Du upprepar detta tills att hela den lösa hårslingan har blivit invävd i själva dreaden.

Undvik att använda vax i dina dreads, eftersom det tränger in i dreaden och hur mycket man än tvättar så får du det inte att släppa.

Det låter mycket till en början att sitta och fixa dreaden men när man väl har fått rutin i det så brukar det gå galant. Också detta är något som går bra att fixa framför teven.

Snygga dreads kräver livslångt underhåll. Eller så länge du väljer att ha dreads. Även att få dreads helt och hållet perfekta kan vara lite svårt, om inte omöjligt. Det kommer alltid vara lite skavanker i dom och ojämnheter och detta kommer även att utvecklas med tiden.

När dreadsen mognar kommer dom se annorlunda ut och när du har haft dom i ca 6 månader det är då du kommer se vilken form dreadsen tar. Det är också efter ett halvår som dreadsen verkligen har satt sig och inte är lika sköra längre.

En sak du ska tänka på när du har dreads med förlängningar är att övergångarna kan ibland kännas lite sköra precis mellan ditt egna hår och löshåret, detta kan ha att göra med att löshåret oftast dreadar sig snabbare än vad ens egna hår gör. Detta är p.g.a. att det är mycket mera behandlat och slitet än vad ens egna hår är. Men ens egna hår kommer komma ikapp och innan du vet ordet av så har allt tovat ihop sig och det går inte att ana att du har löshår i dina dreads.

Om du känner att det är alltför mycket jobb med att sköta och ta hand om dina dreadlocks själv, så erbjuder jag även dreadlocksunderhåll.
Där jag går igenom hela håret och delar på dreadsen, virkar in allt löst hår m.m. Detta brukar jag rekommendera att det görs var tredje månad.

Så känns det som att du har tappat kontrollen över dina dreads, eller att du behöver skötselråd, så är det bara att höra av sig så bokar vi in en tid.

Har du frågor, undringar m.m. om dina dreads så är det bara att ringa eller maila.
Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite. Det spelar ingen roll om du har frågor nu eller om några år.

Tove